Smarta återvinningslösningar

I väntan på att hinna till återvinningsstationen eller den fastighetsnära insamlingen är det lätt hänt att tomma förpackningar och färdiglästa tidningar tornar upp sig där hemma. Smart mellanförvaring är därför något som många efterfrågar.

Under de kommande veckorna kommer vi att bjuda på fiffiga förslag och kluriga lösningar för att ta hand om förpackningar och tidningar i olika typer av boenden. Följ med och se förvaringsförvandlingar i studentlyan, trerummaren, radhuset och villan, som gör återvinningen ännu enklare. Hoppas du blir inspirerad!

Lämna dina tips

Sorterar du direkt eller vid återvinningen? Har du prydliga kärl under diskbänken eller ett berg bakom köksdörren? Många efterfrågar idéer för att få ordning på sin sortering. För ju smidigare lösning, desto större chans att det som kan återvinnas faktiskt återvinns också. Här kan du dela med dig av egna tips och inspireras av andras.

 • Ha olika påsar att slänga olika förpackningsmaterial i, så att man vet vart man ska slänga när man sedan tar det till återvinningsstationen.

  Van Pham, Borås

 • Köp tre gråa sopförvaringskärl från Ikea att ha under diskbänken. Använd olika plastpåsar, till exempel i den vänstra finns en tunn färgad plastpåse för plast, i mitten en grön påse för matrester och i den högra till exempel en vit plastpåse till andra sopor. Lägg i pappersförpackningar och tidningar i en stor papperspåse bakom en dörr i rummet brevid köket och skölj ur mjölkartonger, lägg korkarna i en annan papperspåse. Ha en låda med separata fack i förrådet där man kan sortera glasförpackningar, metallförpackningar och glas.

  Sinikka Sori, Nykvarn

 • Alla känner väl till den populära Hinzaväskan i plast? Jag använder den till alla konserv - och glasförpackningar då väskan är tvättbar, så bara att skölja ur den. Samt använder pappkasse som står i hallgarderoben för tidningar och reklam. När jag började med detta insåg jag snabbt hur mycket enklare det var för väskan blir snabbt fylld så pappkassen följer med automatiskt. Det underlättar också att slippa bära allt för tungt, då den här lösningen gör att jag slänger förpackningarna oftare och det är så mycket enklare när man har det färdigsorterat.

  Katja Aittaniemi, Sävedalen

 • Låt glasslådor och andra förpackningar jobba vidare när de rengjorts genom att använda dem som avdelare i lådor och skåp, toppenbra förvaring för att hålla ordning!

  Peter Wallis, Enköping

 • Har alltid en papperskasse som står i hallen där jag slänger papper och kartonger.

  Anna Nyhlander, Norberg

 • Jag bor i hus så har ett kärl med plastförpackningar, metallförpackningar och lägger i sopsorteraren direkt.

  Sari Hilli, Norrköping

 • Vi sorterar glasförpackningar i färgat och ofärgat, organiskt, papper, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glödlampor, batterier samt restsopor i olika kärl.

  Anita Holmqvist, Helsingborg

 • Ibland köper jag en papperskasse i affären för att sedan använda hemma för att lägga reklam och tidningar i som ska till återvinningen.

  Maj Claesson, Katrineholm

 • Sorterar direkt i olika påsar utomhus, utanför min dörr. Egen tomt och smidigt att ta med och slänga allt innehåll direkt i rätt kärl. Dessutom slipper jag ha det inne.

  Ann-Sofie Lundberg, Västerhaninge

 • Har en gammal "amerikakoffert" i hallen som avställnings - och sittmöbel. I den ryms det 4 stora kassar i plast som kan tas direkt till återvinningen när de är fulla.

  Lena Blomberg,

 • Vi har 1 påse för varje material i städskrubben. Har precis flyttat till en kommun som även sorterar matavfall. Så nu sorterar vi det mesta i vårt hem. Många påsar blir det!

  Angelica Rosdal, Malmköping

 • Jag har såklart olika hinkar och tunnor för allt som ska sorteras och gör det direkt när jag slänger saker!

  Veronica Johansson, Nässjö

 • Vi har tre eller fyra påsar nära ingången. Vi sorterar papper, flaskor, burkar och annat separat för återvinning. Ibland har vi speciella påsar för produkter som vi inte gillar, men inte vill kasta bort. Vi samlar sådan mat och ger dem till bättre behövande.

  Anton Dmytriiev, Ort

 • Klistra fast en etikett på varje återvinningshink som beskriver vad det ska slängas där. På så sätt minskar risken att produkterna hamnar på fel plats.

  Emelie Andersson, Katrineholm

 • Det är bra att ha sorteringskärl nära så man inte slänger plast, metall osv i vanliga soporna. Så snygga kärl som passar in i köket och som är lätta att lasta in i bilen är mitt bästa tips!

  Robin Ferm, Romelanda

 • Har en stor sopsäck upphängd i tvättstugan med 2 stycken galjar emellan där vi samlar all plast. Under diskbänken är det små kartonger med plats för metall, kartong, lampor och batterier..

  Cecilia Regnander, Västerås

 • Jag sorterar allt i olika påsar som jag sedan åker med till återvinningen med 1 gång/vecka.

  Carina Alvarsson, Västerås

 • Jag har en speciell burk för alla batterier och en annan låda för alla elgrejer som inte längre fungerar. De kan inte lämnas till återvinningsstationen utan ska lämnas till en miljöstation. Inga gifter till miljön, tack!

  Gabriella Ståökula, Saltsjö Boo

 • Jag tycker det är smartast att ha kärl, kartonger eller kassar i förrådet. En gång i veckan eller varannan vecka tar man en tur till återvinningen.

  Magnus Nordkvist, Mantorp

 • Dela upp kartong, papper och metall i olika lådor på balkongen.

  Emma Blom, Borlänge

 • Det finns en fenomenal källsorteringsväska, Källklart, som vi har vid diskbänken. Det är lock som döljer alla fem sorters material. Det finns extra fickor för batterier och glödlampor. Det är sorterat och går snabbt att ta med för tömning, dessutom snygg och smidigt.

  Maria Carlsson, Partille

 • Liten lgh. Har ”dramaten” i hallen, lägger papper-, plast-, glasförpackningar m.m. som ska återvinnas där. När jag ska handla går jag först till min återvinning och sorterar där. Kanske lite krångligt, men med minimalt med plats i köket – vad gör man inte.

  Marie-Louise Heleander, Bålsta

 • Jag viker och försöker få förpackningarna så små det bara går för att spara utrymme under diskbänken. Sen sorterar jag papper, plast-, pappersförpackningar för sig och glas- och metallförpackningar tillsammans.

  Olle Karlsson, Stockholm

 • Vi sorterar direkt i separata papperskassar som förvaras i tvättstugan. Det blir sex kassar för tidningar, glas, pappersförpackningar, plast, metall och returglas. Övrigt blir hushållsavfall, dvs brännbart. När kassarna blir fulla packar vi bilen och åker till återvinningen.

  Karin, Vallentuna

 • Så fort som en förpackning är tom, så lägger jag den i rätt återvinningskasse. Det som måste sköljas ur och torka först får stå på diskbänken och torka. Sedan är det viktigt att platta till kartongerna så det finns plats för alla att återvinna.

  Maria Herger, Sollentuna

 • Jag lägger allt i samma kasse under diskbänken. En gång i veckan finsorterar jag kassen och tar med till återvinningen vid affären när jag åker och handlar.

  U Hägglund, Hudiksvall

 • Jag har en snygg hylla i köket med en cool metallhink till metall. Plast- och pappers-/kartongförpackningar ligger i två stora snygga kopparkorgar i nät. Tidningar i en underbar korg i rotting. Batterier och glödlampor i fina burkar med lock.

  Veronica Andersson, Varberg

 • Jag har en hörna i en hallgarderob där jag samlar all återvinning, nära ytterdörren. Finns ingen ursäkt för att inte ta med sig återvinningen när man lämnar hemmet. Jag försöker att ta med återvinningen flera gånger i veckan så det ej blir för mycket att bära.

  Nathalie Wiklund, Bollebygd

 • Skölj ur och sortera direkt! Det man skjuter på blir aldrig gjort.

  Martin Belak, Stockholm

 • Alla fraktioner under diskbänken. Det blir tydligt för barnen (och deras kompisar!). Små påsar som vi tar med oss ofta eftersom vi har återvinning nära. Ibland har vi dock kassar i bilen.

  Linda Björnsson, Vallentuna

 • Lägg påsar i bilen, då behöver man aldrig komma ihåg dem när man ska handla, de är alltid med.

  Mats Öberg, Piteå

 • Vi har ganska små påsar upphängda i vår källartrapp. Vi tar ofta med dom på cykeln till sorteringen. Knepet är att inte ha för stora kärl att sortera i – då måste man göra det oftare och ofta åka till återvinningen.

  Helena Janelöv, Skara

 • Barnens leksakshylla från IKEA är nu en sorteringshylla i källaren. Plastbackarna är perfekta att sortera plast, kartong, metall mm i och när det är dags att åka till återvinningsstationen är det bara att ta med lådorna.

  Lotta Claesson, Stockaryd

 • Har ingen bra ordning just idag, men jag sparar allt i olika kassar. För att inte slösa bensin i onödan, fyller jag upp allt och lämnar det i samband med övriga ärenden. Vissa saker, ex. burkar, återanvänder jag för eget bruk, som förvaring i förråd/källare/garderober.

  Hans Palm, Sandviken

 • Sköljer ur plattar till och packar i varandra så tar mjölkkartonger o dyl mindre plats. Plastkorkarna för sig till plaståtervinningen.

  Evy Carlsson, Stockholm

 • Vi sorterar hemma genom att använda större förpackningar, t ex, i en legokartong lägger vi i annat som sorteras som kartong. I plastförpackningen ifrån toapapper lägger vi i andra plastförpackningar och när vi lämnar dem lägger vi plastförpackningarna var för sig inne i behållaren.

  Carina Smietanska, Hisings Kärra

 • Använd apotekspåsar eller systembolagspåsar eller liknande att sortera upp diverse i, tex batterier, glas osv. De är små och fylls lagom fort, så inget hinner lukta, hamna i vägen eller är för tungt att bära ner till sorteringen.

  Wivica Warrén, Värnamo

 • Jag använder 1 kasse och lägger allt i samma. Men tar med mig varje vecka och tömmer. Då behöver jag inget större utrymme eller massa olika kärl.

  Yvonne Pedersen, Älmhult

 • Sorterar plastförpackningar i plastpåsar för att kunna sprida förpackningarna och kasta alla i plaståtervinningen, det blir enklare så.

  Carolina Johansson, Piteå

 • Tog bort den nedersta hyllan i skafferiet och satte in två stora kassar i plast/canvas. I den ena ligger plast/papp/tidningar i den andra glas och metall samt plastflaskor som ska till retur.

  Anna Stensdotter, Johanneshov

 • Samlar i en papperskasse under diskbänken. Er kasse är smartare!

  Jeanette, Hörby


Ditt Återvinningstips

Dina kontaktuppgifter


Multiple selection

FTI behandlar de personuppgifter du lämnar för intern administration och för att kunna kommunicera med dig. Personuppgifterna kan vidare komma att användas för framtida enkäter om konsumentnöjdhet, nyhetsbrev samt för kvalitetsuppföljning.
Smarta Återvinningslösningar